History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Embedded player size:
Embedded player preview:
300x300_3165732
itunes pic
Icon-play-large
Celor ce ţin mîna pe puls
Time-length-icon 0m 0s
Icon-like
Publish-date-icon July 13, 2010
Icon-add-to-playlist Add to Playlist

Subscribe-itunes-badge
EPISODE DESCRIPTION

Motto - Că ne bîrfeşte lumea este bine.
Normal. Aproape excelent. Aşa e
când două drumuri mari se întretaie
vorbesc toate cărările vecine.

Unul dintre cei mai deştepţi oameni politici din Republica Moldova, care mai are şi cărţi publicate în străinătate, îmi declara că e nemulţumit de calitatea tinerilor din jurnalistica moldovenească - parcă nu au citit nici o carte, parcă nu au auzit niciodată de logică, aştepţi să vină şi ei cu un gînd mai deosebit, cu o întrebare pertinentă şi observi că nici dacă le dai mură-n gură, ăştia tineri din jurnalistica moldavă, nu înţeleg despre ce e vorba, se destăinuia politicianul.

Ce să-i răspund? Am încercat să fac apel la faptul că tinerii ăştia i-au adus politicianului locul din parlamentul moldav, că ei au fost cei care au protestat şi au scandat în aprilie 2009 şi că...
Hai lasă, şabloanele astea, mi-a tăiat-o scurt politicianul. Ăştia tineri, care fac jurnalistică acum, nu au pus mîna pe un roman, dară-mite pe un tratat de geopolitică, ăştia nu ţin minte nici măcar principalele evenimente politice din ultimii doi ani şi li se pare deja că sînt buricul pămîntului.Nu-i mai apăra, că ei nu fac acelaşi lucru cînd e vorba de tine!

Ce să mai zici? În epoca computerului şi a provocărilor consumiste, în epoca globalizării şi a alergatului după caii verzi ai profitului, tinerii jurnalişti moldoveni, uită de necesitatea culturii generale, uită să citească, să analizeze şi să facă recurs la memorie. În schimb cerinţele lor sînt mari, exact pe potriva ne-ştiinţei.

La polul opus, lupii grei ai jurnalisticii moldoveneşti, au ieşit cu toţii din Casa Presei. Acolo unde pe timpurile sovietice, funcţionau mai toate produsele mediatice din RSSM : Moldova Socialistă, revista Moldova sau Tineretul Moldovei, etc. Istoriile orale din presa moldavă vorbesc despre vremurile în care culoarele de la Casa Presei din Chişinău, erau acoperite cu roşii mochete din pluş, cînd nu puteai trece de cerberii de la intrare iar la cantină putea procura produsele care nu erau prezente în rafturile magazinelor alimentare chişinăuene.

Absolut sigur : marea majoritate a jurnaliştilor din presa română de orientare democrată, unii din ei medaliaţi pentru merite deosebite de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, şi-au format aptitudinile ziaristice în timpuri sovietice, perioadă în care dădeau tare din peniţă cu trăiască PCUS şi cu prietenia moldo-rusă. (Să dăm nume?)
Unii dintre mai noii purtători ai Ordinului Republicii, au deţinut chiar şi funcţii înalte în ceea ce obişnuim să numim cenzura sovietică. Este vorba de un departament din cadrul fostului comitet central al PCUS al RSSM care pînă în anul 1988 era condus de.... (Să dăm nume?)

Redactorul şef al revistei Săptămîna, Viorel Mihail, adevărată enciclopedie a istoriei jurnalistice moldoveneşti, cel care a lucrat la scoaterea primului ziar în limba română la Chişinău, afirma la obişnuita cafea de dimineaţă, că e cinic să te transformi din temnicerul libertăţii de expresie în avocatul acesteia, că e jenant să-i vezi pe cei care puneau odinioară căluşul în gura ziariştilor moldoveni, plasaţi în fruntea tinerilor confraţi într-ale condeiului. Şi că e hilar cînd tinerii aceştia, iau de bune tot ceea ce li se strigă.

Lupii cei grei din jurnalistica moldavă, plasaţi în fruntea unor organizaţii neguvernamentale luptă acum pentru libertăţile mediatice.
Acei lupi care au ocupat funcţii de conducere prin diversele cabinete ale puterii sovietice din Moldova, le vorbesc acum tinerilor jurnalişti despre accesul la informaţie.

Lupii cei grei nu se pierd, ei rămîn permanent în faţă spre a fi decoraţi ori spre a decerna premii mai tinerilor şi naivilor jurnalişti.

Întâmplarea a făcut să intru în posesia unor numere din anul 1987-1988 ale publicaţiei Moldova Socialistă şi a Tineretului Moldovei. Numele unor distinşi colegi din breasla jurnalistică moldovenească semnau în acele vremuri ode..în metru antic! Aşa au fost timpurile, mi se va spune, adevărat. Însă, când au fost mai sinceri distinşii noştri colegi, atunci, sau acum?

Morala, etica şi echitatea, mai sunt oare, accesorii ale jurnalismului? Sau poate în meseria noastră vremurile ne impun să scoatem tot ceea ce e mai rău, mai urât şi mai scabros la iveală, pentru că asta se vinde cel mai bine? Sau poate, e la modă acum vechiul dicton bolşevic, cine nu e cu noi - e împotriva noastră? Sau poate, dacă nu eşti în haita lupului bătrân, devii... prânz? Nomina odiosa, spuneau latinii, însă nici prânzul cuiva nu vreau să fiu!

Între tinerii şi grei din jurnalistica moldavă, o mare masă de oameni care îşi fac meseria. Fiecare pe unde poate, căci nu toţi au talentul de se pune în slujba unor patroni politici, nu toţi au talentul sau norocul, de a da din coadă la comandă.

Acestora, cei mai mulţi de vîrstă medie, cunoscători ai binelui şi al răului din cei 20 de ani de jurnalistică ne-sovietică, martori tăcuţi ai creşterii şi descreşterii lui Snegur, Lucinschi şi Voronin, le e greaţă. Iar jurnalismul pentru ei s-a transformat într-o meserie ca oricare alta. Fără patetisme desuete şi fără angajament emoţional.

Din prea multă greaţă, unii s-au înecat în vodcă, alţii, s-au retras la ţară să crească cartofi şi mere, puţinii rămaşi, rezistă cum pot, strîngînd din dinţi.

Tinerii stau lîngă lupi. Poate pică o fărâmitură de pe masa lor. Lupii stau lîngă tineri. Puterea şi neştiinţa tinerilor le e folositoare - şi la urma urmei, carnea tînără e mai fragedă! Tuturor le foame.

COMMENTS
You must be logged in to post a comment.
Help | Terms | Privacy | Partners | PRO Support
© 2015 PodOmatic, Inc.