History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Embedded player size:
Embedded player preview:
300x300_3185617
itunes pic
Icon-play-large
Ecuatii cu mai multe necunoscute
Time-length-icon 0m 0s
Icon-like
Publish-date-icon July 19, 2010
Icon-add-to-playlist Add to Playlist

Subscribe-itunes-badge
EPISODE DESCRIPTION

Partidul Umanist se va plasa în dreapta scenei politice moldave şi va îmbrăţişa doctrina creştin democrată, a declarat în cadrul unui interviu matinal, purtătorul de cuvînt al lui Valeriu Pasat, Dumitru Ciubaşenco.
Comentatorul politic a anunţat că la finalul lunii septembrie va avea loc Congresul acestei formaţiuni politice în care vor fi anunţate pe larg principalele linii directoare ale platformei politice a partidului.

Ştirea, ascunde în ea surpriza politică a toamnei dar şi a întregii perioade contemporane a istoriei politice moldoveneşti. În sfîrşit, ceea ce se discuta doar la şuetele politice de bucătărie, crearea unui partid de dreapta care să fie orientat spre electoratul vorbitor de limbă rusă, se întîmplă. Ideea unei asemenea formaţiuni politice circula de o bună bucată de timp prin labirintul culoarelor politicii moldave. Nu existau însă resursele financiare necesare şi nici principalele idei ale conceptului politic, idei care iată vin să îşi găsească formularea în articolul semnat de Valeriu Pasat şi publicat la 16 iulie în ziarul Jurnal de Chişinău.

Rezumînd cîteva din ideile politicianului Pasat enumerăm toleranţa interetnică, asumarea istoriei şi reformatarea mentalului colectiv moldovenesc prin spiritualitate ortodoxă. Simplu, eficient şi cu sorţi de izbîndă! Sprijinul oferit de Mitropolia Moldovei acestor idei este unul care nu vine în contradicţie cu perceptele religioase iar rezistenţa unei părţi a societăţii civile moldoveneşti nu face altceva decît să facă şi mai cunoscută mişcarea de înnoire fenomenului politic moldovenesc. Desigur îngrijorările grupului pentru statul secular ar fi fost fireşti dacă nu ar fi primit explicaţiile de rigoare din partea iniţiatorilor referendumului de introducere a religiei în şcoală. A persista însă pe aceste poziţii seculariste, în timp ce violenţa, delicvenţa de orice tip, minciuna, isteria, incultura şi ateismul noşalant monopolizează spaţiul audiovizual moldav, pare ai face pe reprezentanţii societăţii civile, părtaşi la genocidul moral al moldovenilor. Iar toate tarele societăţii de consum vin peste moldoveni în timp ce neoprotestantismul cunoaşte în moldova o explozie fără precedent.

Mişcarea politică anunţată de Pasat vine nu numai să revigoreze valorile politice ale creştin democraţiei moldoveneşti dar şi să provoace la duel formaţiunea politică condusă de Iurie Roşca. Rezultatul este unul mai greu prognozabil, sigur e doar faptul că dincolo de confruntarea de idei, la mijloc sînt şi patimi personale. O eventuală remiză nu intră în calcul iar scînteile bătăliei pot inflama întreaga scenă, precum şi pe unii din greii actori politici ai momentului.

Toamna aceasta, chiar dacă se discută intens despre stringenta necesitate ca integrarea europeană să treacă din stadiul de proiect personal la cel de proiect institutional imposibil de dezrădăcinat, nu va fi una, propice constructiilor generatoare de securitate. Unii dintre arhitectii spatiului geopolitic moldav, se fac a uita că datele statistice arată că, mai bine de un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova sînt vorbitori şi purtători ai valorilor culturale, morale şi religioase ruseşti. Factorul numeric, luat în consideraţie de noul lider politic moldav, care a făcut universităţile vieţii dar şi pe cele moscovite, nu numai că va da bătăi de cap absolut tuturor, dar poate schimba configuraţia scenei politice moldoveneşti. Electoratul vorbitor de limbă rusă din Republica Moldova, cu mult spirit critic la adresa negraţioaselor evoluţii ale actorilor politici, este gata ca de această dată să participe într-un număr masiv la viitorul scrutin parlamentar. Iar această masivă participare, contează.

Rezultatul construcţiilor politice moldave din această toamnă, vor avea implicaţii majore pentru evoluţiile politice de la Bucureşti. Prognozatele tulburări sociale româneşti vor izbucni în forţă după vacanţă iar ele ar fi trebuit să fie admnistrate prin intermediul unui succes al diplomaţiei române în spaţiul pruto-nistrean, unul atît de drag preşedintelui Băsescu. În cazul unui eşec, spectacolul din toamnă de la Bucureşti posibil va avea o altă evoluţie.

Recenta asumare a cetateniei moldave de catre unul dintre cei mai buni comentatori români ai spatiului politic moldovenesc, ne face să credem că în ecuaţia politică moldavă ar putea exista derivate neprevizibile. Proiectul Pasat e unul dintre acestea.

COMMENTS
You must be logged in to post a comment.
Help | Terms | Privacy | Partners | PRO Support
© 2015 PodOmatic, Inc.