History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Embedded player size:
Embedded player preview:
300x300_3232963
itunes pic
Icon-play-large
Confirmările din decembrie
Time-length-icon 0m 0s
Icon-like
Publish-date-icon August 3, 2010
Icon-add-to-playlist Add to Playlist

Subscribe-itunes-badge
EPISODE DESCRIPTION

La începutul lui decembrie 2009 cînd toată elita comentatorilor politici moldoveni lăuda AIE-ul eu scriam în blogul meu (http://victornichitus.podomatic.com/entry/eg/2009-12-18T08_03_59-08_00) că nu toate lucrurile sunt aşa cum ar dori să-şi le vadă păpuşarii.

Scriam că PLDM-ul ia lăsat pe marea majoritate a partenerilor săi fără funcţii în eşalonul doi de administrare guvernamentală, numărul mare de vice-miniştrii sau de şefi de direcţii însemnând doar pregătirea pentru eventualul divorţ.

“ Luam pe rind: banuiti ca vor incerca o intelegere pe la spate cu PCRM, democratii condusi de dl. Lupu sint lasati fara pirghii de administrare a resurselor de la Guvern, adica relativi putini in componenta guvernului condus de dl. Filat…Gazul pe foc a fost pus chiar de catre un vicepresedinte al PD, dl.Serebrian, care in plin proces de negociere alor sai cu PCRM declara ca sustine initiativa de interzicere a simbolisticii comuniste. Santaj politic la adresa PCRM sau bete in roate puse negocierilor? Naiba stie!”

La distanţa zilei de azi putem spune că rolul de atunci al domnului Serebrian a fost acela de a pune tocmai beţe în roatele secretelor tatonări (negocierilor) care aveau loc între PCRM şi PD. Pentru serviciile aduse, dl.Serebrian a primit mulţumiri din partea dl.Ghimpu şi postul de ambasador la Paris.

Notam că „se va incerca scenariul evitarii alegerilor anticipate de anul viitor prin initierea unui referendum national care va avea ca scop elaborarea unei noi modalitati de alegere a presedintelui tarii, chiar daca acest referendum va fi validat de catre populatia cu drept de vot a Republicii Moldova, componentele care alcatuiesc in prezent AIE nu vor putea sa salveze aceasta alianta politica din simplul motiv ca vor intra in competitie electorala. Competitie pentru alegerea presedintele Republicii Moldova. Daca una dintre intrebarile referendumului national se va referi la alegerea sefului statului moldovean de catre intreg poporul atunci majoritatea dintre cei care vor participa la acest sfat al politicienilor cu cetateanul moldovean, vor alege anume aceasta modalitate de iesire din impasul crizei politice. Insa iesirea din impas va duce, vor sau nu componentele AIE, la declansarea unei noi competitii electorale, de aici si moartea relativei tolerante politice existenta in AIE.”

La 3 aug. 10 asistăm exact la ceea ce am prevăzut în acel început de decembrie al anului trecut. Căci scriam eu „este cit se poate de sigur ca unul din viitorii candidati la functia de sef al statului moldovean poate veni si de la acest partid. Mai tineti minte lozinca : Azi in Chisinau, maine in toata tara! Si de fapt ca sa ii dam o ideie dl.Ghimpu putem spune ca domnia sa are sanse reale ca sa fie primul presedinte roman al Republicii Moldova. Sint sigur ca domnul Ghimpu va candida la functia de psef al statului ! “

La fel cum scriam despre PLDM că “este unicul partid care are simtul echipei, care da inca dovada de profunda responsabilitate fata de viitorul sau politic si care este pus deja in situatia sa raspunda pentru politicile sociale nepopulare pe care le promoveaza. In oricare din ecuatiile politice posibile in Republica Moldova, PLDM-ul va fi prezent. Desigur si candidatura lui Filat la functia de sef al statului este previzibila, caci domnia sa se bucura de o crestere de imagine”. Iar astăzi cel care dă tonul surpării din interior a alianţei de guvernare, este chiar premierul Filat. Riscurile asumate de domnia sa sînt mai mult decît calculate, căci în ciuda afirmaţiilor lui liderului PD, Lupu, candidatul Aalianţei de guvernare la funcţia de preşedinte al statului moldav, că gestul lui Filat nu rămîne fără consecinţe, premierul nu are ce pierde. Nimeni din alianţa de guvernare , nu va îndrăzni să treaca la acţiuni politice severe, sau să îşi asume actul guvernamental !

“ Despre evolutiile politice ce se intimpla in AMN putem spune ca e clar ca buna ziua ca dl.Untila isi dorea sa devina presedinte de partid inca de la aparitia domniei sale in aceasta formatiune politica. De fapt miscarile care tin de turismul politic inca nu s-au incheiat si se pare ca atit domnia sa cit si dl.Colesnic vor fi nevoiti, intr-un viitor nu prea indeparat, sa se desparta de dl.Urecheanu si sa devina deputati neafiliati.”notam în decembrie. Oare nu s-a întîmplat aşa?

Am greşit atunci cînd am afirmat că AIE-ul va da colţul ierbii în primăvară. Ok. Betonul a fost de o mai bună calitate ori bunul manager Filat a strîns din dinţi şi a răbdat pînă în momentul în care o serie de cadre din sînul AMN au aderat la formaţiunea domniei sale. Şi nu e vorba aici de trădare ci doar de păstrarea intereselor de grup şi a celor personale a unor persoane care ştiu să admnistreze posturi de conducere, au experienţă şi cunosc să facă un pas decisiv în timpuri oportune. Din păcate, după părăsirea formaţiunii de către dl.Untilă, conducerea AMN nu a mai ştiut să administreze situaţia de criză în care partidul a intrat.

Am greşit previziunile referitoare la o posibilă consolidare a polului social democrat prin fuzionarea PD cu PSD. De fapt dacă e să o spunem pînă la capăt asemenea negocieri au existat între Diacov şi Braghiş. Nu a mers.

Am greşit afirmînd că liderul comuniştilor moldoveni Voronin va avea posibilitatea să candideze la funcţia de preşedinte, ales fiind de întregul popor.

În schimb nu am greşit atunci cînd scriam că „Marian Lupu poate deveni cel mai inalt sef de stat din Europa doar daca va beneficia de sprijinul rational al celor de la Edinaia Rossia cu care a PD-ul moldovean a semnat un acord politic de colaborare, dar si cel al marii familii social democrate europene”. Dup Voronin în clasamentul opţiunilor de vot ale moldovenilor este Lupu. Însă, cum a fost pe butuci, mamagementul de presă al PD, tot aşa este şi în prezent, căci scriam eu “slaba prezenta in presa a ideilor social democrate ne vorbeste insa despre faptul ca din punct de vedere al managementului de presa PD sta inca pe butuci.”

Aşa că, iubiţi compatrioţi, timpul le arată pe toate…

COMMENTS
You must be logged in to post a comment.
Help | Terms | Privacy | Partners | PRO Support
© 2015 PodOmatic, Inc.