History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Embedded player size:
Embedded player preview:
300x300_3279936
itunes pic
Icon-play-large
Arbitrul din noi
Time-length-icon 0m 0s
Icon-like
Publish-date-icon August 17, 2010
Icon-add-to-playlist Add to Playlist

Subscribe-itunes-badge
EPISODE DESCRIPTION

Comentatorii politici ai unor publicaţii democrate care apar în municipiul Chişinău încearcă să sugereze cititorilor interesaţi de procesele politice moldoveneşti că opoziţia comunistă este demoralizată, că acţiunile politice ale PCRM-ului sînt haotice şi că hotărîrea Curţii Constituţionale prin care se interzice liderului comunist Vladimir Voronin să candideze la funcţia de şef al statului moldovean este o lovitură de graţie dată stîngii politice moldoveneşti.

Alţi împătimiţi într-ale politichiei moldave, care fericesc micul popor al blogosferei moldo-române cu ale lor comentarii politice, afirmă că electoratul moldav va asista în toamnă la o tăcută confruntare a consilierilor, pe de o parte consilierul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, sociologul Dan Dungaciu, iar de cealaltă parte, antropologul Mark Tcaciuc. Ba chiar la o confruntare geopolitică de proporţii între est şi vest!

Frămîntările celor atinşi de microbul politicului, văd consipraţii secrete care stau şi trag sforile intereselor oculte în culisele tuturor partidelor politice, văd interese geopolitice care se ciocnesc în spaţiul pruto-nistrean şi mai că nu consideră Moldova buricul pămîntului.

Adevărurile, ca de obicei, sînt plasate la mijloc. Comuniştii moldoveni nu sînt disperaţi, asistenţa consilierilor intră în obligaţiile lor de serviciu iar sforăria politică ţine mai mult de netransparenta finanţării partidelor politice din Moldova. Spaţiul pruto-nistrean are importanţa lui în arhitectura de securitate europeană însă nu sîntem noi axis mundi!

Sfaturile consilierilor sînt previzibile, iar ele reies din sondajele de opinie. Mai neprevizibile sînt cercetările sociologice care ar trebui să arate antropologilor şi sociologilor, starea de fapt din satele şi oraşele Moldovei. Puţine sînt însă cele cercetări ale căror rezultat să nu se afle sub influenţa grotească a politicului. De aici şi exasperarea celor puţini care cu rigurozitate preferă să îşi facă cercetările sociologice corect, exasperare care ajunge la maximum.

Semn clar că în cazul în care opinia publică ar avea acces la cifrele reale ale opţiunilor de vot, unii dintre actorii politici desigur vor avea ce pierde. E vorba mai ales de încrederea finanţatorilor care îşi trimit o parte din fluxurile lor financiare spre susţinerea campaniilor electorale ale unora, de susţinerea unor cercuri masonice internaţionale sau de promisiunile de sprijin ale unor magnaţi media autohtoni. Marile bătălii pre-electorale au drept miză capacitatea şi puterea de convingere a liderilor politici moldoveni în faţa ascunşilor oligarhi autohtoni.
Omul de afaceri Nicolae Ciornâi, cel care la începutul anului declara că se va implica în politica moldavă pentru construirea celei de a treia căi de dezvoltarea a Moldovei,în cadrul unui interviu oferit publicaţiei Economiciskoe Obozrenie,la o distanţă de numai cîteva luni de la anunţul făcut, declara că în culisele politice de la Chişinău miroase urît şi că preferă să investească în altceva. Ciornâi sugera că în discuţiile purtate cu mai mulţi lideri politici de la Chişinău a avut impresia că este văzut mai mult ca un investitor decît un posibil actor. În acest caz puterea de persuasiune a actorilor politici moldoveni a dat greş.

Politica moldovenească nu se deosebeşte cu nimic de cea care se face la Bucureşti sau Sofia. Deosebirile ţin doar de proverbiala soveste a moldovenilor, care nu îşi scot la spălat rufele murdare în public. De fapt ce să scoţi în public? Jurnaliştii mai vechi ştiu bine că cearşafurile politicienilor moldoveni sînt de fabricaţie autohtonă şi că pe unele, au mai rămas încă vizibile semnele vechilor mezalianţe. Iubiri de un sezon politic sau viol? Pragmatism politic sau maleabilitate?

Cert este că viitorul politic al Moldovei încă se scrie şi ca nişte elevii care nu şi-au făcut temele, unele forţe politice îşi caută fiţuicile pregătite, altele încearcă să copie după însemnările altora. Lipseşte autoritatea morală care ar putea sancţiona elevii problemă: societatea civilă este dispersată şi slabă, mediile de informare sînt supuse multiplelor influenţe politice iar glasul comunităţii europene se aude slab. De aceia în patul puterii, gemetele nu sînt ale plăcerii ci mai mult de durere - foştii aliaţi îşi dau peste mîini.

Soluţia e la suprafaţă: nouă ne revine cel mai greu rol, cel de arbitru...Vom primi sau nu mita care ne este deja pregătită?

COMMENTS
You must be logged in to post a comment.
Help | Terms | Privacy | Partners | PRO Support
© 2015 PodOmatic, Inc.