History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Embedded player size:
Embedded player preview:
Icon-play-large
Viitorul incepe azi
Time-length-icon 0m 0s
Icon-like
Publish-date-icon September 20, 2010
Icon-add-to-playlist Add to Playlist

Subscribe-itunes-badge
EPISODE DESCRIPTION

Evenimentele petrecute in ultima perioada in Republica Moldova au fost dintre acelea care au nevoie de analiza in timp. Analiza emotionala a unor comentatori politici autohtoni care practica analiza la comanda, face ca nu toate implicatiile si conexiunile sa apara in raza reflectorului. E nevoie de timp ca sa poti face relationarea cu alte evenimente care au urmat.

Principale evenimente prin care a trecut Moldova tin in primul rind de data de 5 septembrie si neprezenta la urne a cetatenilor moldoveni. De aici si reconfigurarea mesajelor politice, si brusca activizare a unor persoane care de obicei preferau sa ramina in umbra, dar si atacurile la care este supusa ideia referitoare la consolidarea pozitiilor Republicii Moldova in spatiul estic.

Referendumul este lespedea de pe mormintul aliantei. Despre morti numai de bine, spune un aforism, defuncta coalitie de partide care i-a scos de la putere pe comunistii moldoveni, are parte de o singura lauda - a demonstrat ca aliantele neideologice in Republica Moldova nu pot supravietui. Daca liberalii moldoveni, liberal-democratii si social-liberalii lui Urecheanu mai incapeau in aceiasi teaca, taisul ascutit al social democratilor condusi de Diacov nu putea ramine la nesfirsit alaturi. Partidul Democrat ramine a fi condus din umbra de catre Dumitru Diacov, care este presedinte de onoare si nu onorific. Diferenta, sesizata corect de domnia sa, face ca rolul lui Marian Lupu sa fie unul important insa nu hotaritor.

Esecul din data de 5 septembrie, inca neasumat de totalitatea formatiunilor politice din AIE, confirma si faptul ca cei patru lideri politici sint gata de negocieri cu opozitia politica din Moldova. Din pacate, comunistii moldoveni nu isi doresc tratative in acest moment, cerind doar alegeri parlamentare anticipate. Insistenta comunistilor duce la o incrincenare a majoritarilor din actualul legislativ spre a schimba cit mai multe din regulile electorale existente. Si in ciuda avertismentelor facute de reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, inca odata, regulile de joc au fost schimbate. Cercul vicios continua caci, colac peste pupaza, presa este aratata cu degetul si amenintata; presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu in mod public, cere in cadrul unui interviu in direct la institutia publica de televiziune mai multa activitate din partea CCA, iar acestia brusc sanctioneaza o institutie de televiziune apropiata opozitiei pentru lipsa de pluralism politic.

Campania electorala ramine a fi una in forta cu multe lovituri subcentura din partea tuturor celor prezenti in ring. Absolut sigur ca fiecare pugilist va fi singur impotriva celorlalti. Nici un pact de neagresiune nu va feri componentele aliantei de atacuri reciproce. Premierul Filat, cel care va administra in perioada alegerilor parlamentare buna organizare a scrutinului, va fi cel care va primi in curtea sa toate pisicile moarte: nemultumiri, reprosuri, amenintari. Responsabilitatea sa va fi una egala cu cea a liderului comunistilor in timpul ultimelor alegeri parlamentare. Daca nu mai mare. Caci in acest caz este vorba de creditul de incredere acordat de liderii partidelor europene din PPE cu care premierul s-a intilnit si care sigur vor sta cu ochii pe calitatea desfasurarii alegerilor in Moldova.

Ca ecuatia politica moldoveneasca sa fie si mai complicata se observa o schimbare de mesaj a Partidului Umanist care pune punctual pe i afirmind ceea ce cu toti stiam : regele e gol, iar integrarea europeana a Moldovei doar un mit care nu poate fi atins usor. Umanistii moldoveni, in simplitatea mesajului lor arata ca e putin probabil ca moldovenii sa fie imbratisati de comunitatea europeana caci aceasta are multiplele ei probleme. Arata ca locul moldovenilor e alaturi de cei cu care a mai fost si pe care-i cunoaste. Si demonstreaza ca nu e rational sa dai vrabia din mina pentru cioara de pe gard. Confirmarea ca mesajele umanistilor prind la public, vine de la sporirea atacurilor la care este supusa insasi ideia de reorientare a politicii externe moldovenesti. Comentatori politici, experti, lideri de opinie, in sfirsit, oricui nu-i este lene, e invitat sa arunce piatra. Si sa arunce galeata cu laturi. Invitat sa spurce.. Umbrele din spatele unor lideri moldoveni incep sa apara in public criticind la rindul lor ideia. Si pentru ca argumentele critice sa fie mai pertinente sint invitati si expertii romani. SIS-ul da si el o mina de ajutor. Pentru prima data in istoria contemporana a Republicii Moldova, un vicedirector al celei mai inteligente institutii a statului apare in public pentru a-si critica fosti administratori ai sistemului. Tirul la care sint supusi umanistii moldoveni pare a spune ca mesajul lor e bun si ca este cartea cu care vor intra in viiotrul Parlament.

Referendumul le-a dat comunistilor moldoveni, posibilitatea sa constientizeze faptul ca le revine intreaga responsabilitate pentru ca dupa viitoarele alegeri parlamentare sa gasesca suficiente resurse de comunicare cu alte forte politice pentru a da un nou curs de dezvoltare pentru Republica Moldova. Comunistii care au scapat ca prin minune de complicatiile legate de desemnarea unui candidat pentru cursa catre fotoliul de sef al statului vor fi cei care volens nolens vor avea asul castigator in mina lor. Ei trebuie insa sa inteleaga ca giumbuslucurile politice nu prind la publicul moldovean, asa cum nu prind nici indraznelile si vanitatile. Presedintele interimar Mihai Ghimpu a intuit corect: populatia a oboist de atita politica. Au venit alte timpuri. Timpurile in care coalitiile trebuie sa se faca nu pentru a da darima ci pentru a construe viitorul copiilor nostri. Viitorul incepe azi.

COMMENTS
You must be logged in to post a comment.
Help | Terms | Privacy | Partners | PRO Support
© 2015 PodOmatic, Inc.