History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Embedded player size:
Embedded player preview:
300x300_3690331
itunes pic
Icon-play-large
Aritmetica democraţiei
Time-length-icon 0m 0s
Icon-like
Publish-date-icon November 30, 2010
Icon-add-to-playlist Add to Playlist

Subscribe-itunes-badge
EPISODE DESCRIPTION

Democraţia înseamnă aritmetică – cei mai mulţi îşi impun punctul de vedere. Aritmetica electorală de la sfîrşitul toamnei ne arată că în Republica Moldova 676 291 de cetăţeni moldoveni au simpatii pentru comuniştii moldoveni, 505 638 au votat pentru liberal democraţia moldavă, 218 861 au ales Partidul Democrat din Moldova iar pentru liberalismul moldovenesc au votat 171 445 de cetăţeni.

Profesorul Dungaciu afirma că în Moldova politica este în strînsă legătură cu geopolitica, de aceea se impune o explicaţie schematică referitor la preferinţele electoratului moldovean văzută prin prisma simpatiilor geopolitice. Menţionăm că toate formaţiunile politice care au acces în legislativul moldav au specificat în platformele lor electorale, ca o prioritate integrarea în Uniunea Europeană.

Dincolo de implementarea lentă a proceselor de integrare europeană comuniştii moldoveni militează de asemenea şi pentru aprofundarea relaţiilor cu partenerul strategic al Republicii Moldova, Federaţia Rusă, dar şi pentru întărirea statalităţii moldoveneşti. În demersul lor , ei se află relativ pe poziţii apropiate de cele ale Partidului Democrat, Partidul Social Democrat şi Partidul Umanist. Aceste trei partide au prezente în discursul lor politic aproximativ aceleaşi idei politice referitoare la aprofundarea relaţiilor de dezvoltare cu Federaţia Rusă. Partidul Democrat are semnat un document de colaborare politica cu formaţiunea politică aflată la guvernare în Federaţia Rusă, Partidul Rusia Unita – Edinnaia Russia, iar social democraţii moldoveni împreună cu umaniştii optează pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Vamală Euroasiatică. Suma celor care consideră că Republica Moldova într-o formă sau alta trebuie să fie prezentă mult mai activ în spaţiul economic euroasiatic se ridică la 920 742 de cetăţeni moldoveni. (Am adunat la numărul cetăţenilor moldoveni cu simpatii pentru comuniştii moldoveni, numărul simpatizanţilor lui Marian Lupu, 15 454 de voturi care aparţin Partidului Umanist şi 10 136 de voturi obţinute de social democraţii moldoveni)

Partidul Liberal Democrat deşi vorbeşte despre o posibilă aliniere a Republicii Moldova la structurile euroatlantice , încearcă să preia centrismul politic promovat de către democraţii moldoveni şi militează pentru relaţii bune cu toţi vecinii Republicii Moldova, iar acest gen de politică externă este împărtăşit şi de către Partidul Alianţa Moldova Noastră. 540 878 de cetăţeni moldoveni preferă ca Republica Moldova să îşi conserve relaţiile externe în stadiul în care se află acum şi să fie prezentă şi în Comunitatea Statelor Independente dar şi să beneficieze de statutul prevăzut de includerea statului moldovean în politicile promovate de Uniunea Europeană faţă de vecinătatea sa apropiată cu accente şi pe dezvoltarea relaţiilor cu statul român. Partidul Alianţa Moldova Noastră la ultimele alegerei a acumulat 1,23% ceea ce înseamnă 21 109 de voturi.

Partidul Liberal este formaţiunea politică care se află totalmente la antipodul ideilor promovate de comuniştii moldoveni. Liberalii moldoveni militează pentru o aprofundare a relaţiilor externe cu statul român ba chiar pentru dezvoltarea unui parteneriat stategic pentru integrarea ulterioară a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Atît ideile de dezvoltare economică a statului moldovean cît şi cele care ţin de dezvoltarea politicilor externe, îi plasează pe liberalii moldoveni alături de formaţiunea condusă de social liberalul Veceslav Untilă, preşedintele Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană. 11, 19 % din populaţie au fost convinşi de aceste idei politice ceea ce însumează 192 554 de cetăţeni. (Partidul Liberal a obţinut 9,96% 171 445 de voturi iar MAE 1,23 % - 21 109 voturi)

Rezultatele oficiale ale votului din 28 noiembrie 2010 din Republica Moldova pot fi găsite la http://cec.md/index.php?pag=page&id=43&l=.

Revenind la aritmetica electorală observăm că avem un masiv de 920 742 de cetăţeni moldoveni care optează pentru o aprofundare a relaţiilor cu Federaţia Rusă şi care îşi doresc o Moldovă puternică din punctul de vedere al statalităţii. Există aproximativ de jumătate de milion de cetăţeni moldoveni (540 878) care optează pentru actualul status quo existent de mai bine de zece ani în societatea moldavă şi un segment de 192 554 care se simt mai aproape de spaţiul românesc.

Viitoarele evoluţii ale ecuaţiei politice moldoveneşti trebuie să ţină cont că dincolo de aceste cifre sînt oameni. Oameni vii, oameni obişnuiţi care au nevoile, bucuriile şi viaţa lor. De rezolvarea acestei ecuaţii în care s-au pomenit politicienii moldoveni, depinde gradul de nevoii sau de bucurii în care ne vom afla. Căci ne-am pomenit fără să vrem că stăm în prima linie a unor fronturilor politice virtuale, fronturi ce se află doar în capul politicienilor.

COMMENTS
You must be logged in to post a comment.
Help | Terms | Privacy | Partners | PRO Support
© 2015 PodOmatic, Inc.