History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Embedded player size:
Embedded player preview:
300x300_3786113
itunes pic
Icon-play-large
După 21 de ani
Time-length-icon 0m 0s
Icon-like
Publish-date-icon December 24, 2010
Icon-add-to-playlist Add to Playlist

Subscribe-itunes-badge
EPISODE DESCRIPTION

Generalul SRI in rezerva Aurel Rogojan, ofiterul care in 1989 a fost alaturi de generalul Iulian Vlad, comandantul Departamentului Securitatii Statului, ca subordonat direct si colaborator apropiat al acestuia intre anii 1974-1989, a analizat la 20 de ani de la evenimente, momentele pregatitoare lunii decembrie a acelui an si care ar fi putut sa produca in Romania un razboi civil. Generalul in rezerva, în lucrarea sa “1989, dintr-o iarna in alta… Romania in resorturile secrete ale istoriei“, afirmă că din punct de vedere statistic, permanent pe teritoriul României exista un “du-te-vino” a unui minim de 30.000 si a unui maxim de 67.530 de persoane (in luna decembrie 1989 si numai din URSS). In decembrie 1988 intraseră in Romania 30.879 de persoane din URSS.
“A avut loc o stranie intensificare a turismului fara… obiective turistice! Unitatile teritoriale ale DSS din judetele: Arad, Braila, Brasov, Caras-Severin, Covasna, Cluj, Timis s.a. au raportat afluxuri masive si suspecte de “coloane turistice auto”, preponderent cu persoane din URSS, Ungaria si Iugoslavia.
La jumatatea lunii decembrie, “turistii sovietici” afluiau masiv in Romania din toate celelalte tari limitrofe. Nota comuna si, in acelasi timp, ostentativa a coloanelor de turisti era ca toti se deplasau cu autoturime “Lada” nou-noute, parca atunci scoase din fabrica pentru rodaj…”
L-am întrebat pe liderul PPCD, Iurie Roșca, un cunoscător al culiselor politicii din Republica Moldova cine din fosta RSSM ar putea ști mai multe amănunte despre numărul mare de turiști sovietici care au trecut frontiera dintre România și URSS. Iată care a fost răspunsul său.

Există trei cetățeni moldoveni care se aflau la București și care știau despre deplasările așa zișilor turiști sovietici și care au fost implicați direct în Revoluția română, este vorba de generalul Fiodor Leontevici Botnari, care avea o funcție importantă la Ambasada Uniunii Sovietice la București, actualmente Tudor Butnaru, generalul și fostul șef al serviciilor speciale ale Republicii Moldova, Mihai Popov, care a devenit ulterior, ministru de externe al Republicii Moldova și ambasador la Bruxelles și ambasador la Paris, Popov în acele momente era consilierul și translatorul ambasadorului sovietic Teajelnikov , Popov a tradus ultima discuție a lui Nicolae Ceaușescu cu ambasadorul sovietic înainte de a se urca în elicopterul care l-a dus spre fatala sa destinație și se afla Dumitru Diacov, care lucra sub acoperire în postul de șef al Biroului Agenției Sovietice de Stat TASS, Dumitru Diacov avea activități specifice și cunoștea mai multe decât se preface în prezent a cunoaște. Cel mai interesant lucru este că timp de 21 de ani nu am văzut curiozități pentru activitatea acestora din partea nici unei instituții media din Republica Moldova pentru a-i trage de limbă pe cei trei pe care i-am numit. Ar fi și alții, dar aceștia au fost la vedere. Și mai interesant este faptul că după proclamarea independenței Republicii Moldova, acești oameni au fost rechemați de acolo și instalați în poziții cheie în noua ierarhie a statului moldovean.
Personal am ajuns în România într-un marfar ducând împreună cu colegul jurnalist Vasile Năstase ajutoare materiale pentru revoluționari . Am trecut pe la Ungheni în acel marfar, de altfel în acel moment secția raională a KGB Ungheni era condusă de cineva care după aceea ajuns Ministrul Securități Republicii Moldova , este vorba de generalul Vasile Calmoi . Este un triumvirat care cunoaște foarte multe și care posibil nu are voie să vorbească multe. Însă acești domni ar putea fi întrebați de către jurnaliști despre aceste activități ale domniilor lor, dacă au fost de partea revoluționarilor români, dacă au văzut teroriști sau nu. Este absolut clar că fulminanta carieră politică a acestor domni are strânsă legătură cu evenimentele la care au participat în decembrie 1989. Pentru mine este clar și nu am nici un dubiu că centrala de la Moscova i-a mutat de la București la Chișinău și i-a plasat în acele ierarhii ale statului moldovean . Pot să adaug că domnul Butnaru a ocupat o perioadă funcția de viceministru de externe și ca și Mihai Popov a deținut funcția de ambasador la Burxelles unde se află Cartierul General NATO, nu cred că s-au dus întâmplător la acea locație. Mihai Popov, ex-ministrul de externe, este tatăl lui Andrei Popov, actualul vice ministru de externe al Republicii Moldova care a crescut pe teritoriul Ambasadei Sovietice de la București.

No comment.

COMMENTS
You must be logged in to post a comment.
Help | Terms | Privacy | Partners | PRO Support
© 2015 PodOmatic, Inc.